kwiat czarnego bzu

Czarny bez – lecznicze właściwości. Co warto wiedzieć o czarnym bzie?

Czarny bez nazywany jest również m.in. bzem lekarskim, aptecznym, bzowiną czy gołębią pokrzywą. W Polsce jest to roślina pospolita, którą możemy spotkać w wielu miejscach, bardzo często rośnie przy drogach, na łąkach, niektórzy hodują ją również w ogrodach. Właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz jadalne czarnego bzu są bardzo szerokie, warto się z nimi zapoznać, aby móc korzystać z naturalnych właściwości leczniczych tej rośliny.

Czarny bez i Hipokrates

Okazuje się, że roślina ta była bardzo ważna w medycynie ludowej od bardzo dawna. Z jej leczniczych właściwości korzystał już Hipokrates. Współcześnie coraz chętniej sięgamy do naturalnych metod leczenia wielu dolegliwości, odkrywamy na nowo tajniki medycyny ludowej, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że ziołolecznictwo staje się wręcz modne. Korzystając z leczniczych właściwości roślin, które są ogólnie dostępne, możemy niejednokrotnie uniknąć terapii antybiotykami, wzmocnić odporność swojego organizmu, a także poprawić swój wygląd.

Kiedy zbierać czarny bez?

Warto wykorzystywać zarówno kwiaty, jaki i owoce czarnego bzu. Okres rozkwitu tej rośliny przypada na wiosnę, najlepszym czasem na zbiory jest zatem przełom maja i czerwca. Jeśli chodzi o owoce, to gotowe do zbiorów są w sierpniu i wrześniu. Wiele osób uważa czarny bez za truciznę i jest to prawda. Aby owoce tej rośliny nadawały się do spożycia, trzeba je najpierw poddać obróbce termicznej lub wysuszyć. Surowe owoce mogą powodować np. wymioty, duszności, osłabienie i przyśpieszoną pracę serca.

Lecznicze właściwości

W czarnym bzie zawarte jest całe mnóstwo leczniczych substancji, wśród nich znajdziemy kwasy organiczne, olejki, sole mineralne, rutyne, witaminę A i C, żelazo, potas, wapń i wiele innych. Specyfiki przygotowywane z kwiatów wykazują właściwości moczopędne, wykrztuśne, antywirusowe, oczyszczające organizm, napotne, przeciwbólowe, obniżające temperaturę, wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne, a także łagodzące stany zapalne skóry. Większość tych właściwości pokrywa się z działaniem owoców czarnego bzu, które dodatkowo wykorzystywane są w leczeniu zgagi, wzdęć, niestrawności, problemów z wątrobą, nerwicy oraz żółtaczki.

czarny bez owoce

Jak przygotować syrop z czarnego bzu?

Przepisy na syrop z kwiatów lub owoców czarnego bzu są bardzo proste. Główne składniki to owoce lub kwiaty, woda i cukier. Oto przykładowe przepisy:
– syrop z kwiatów: 40 kwiatowych baldachów, 2 litry wody, sok z czterech cytryn i 2 kg cukru. Kwiaty (bez łodyg) zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 12 godzin, następnie odcedzamy kwiaty i zalewamy je mieszanką podanych składników. Po 48 godzinach filtrujemy syrop, aby usunąć z niego kwiaty i rozlewamy go do wyparzonych słoiczków.
– syrop z owoców: 1 kg owoców, 1kg cukru, 100 ml wody. Owoce myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą oraz dodajemy cukier. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu, w którym owoce puszczą sok. Tak przygotowany syrop filtrujemy i przelewamy do wyparzonych słoiczków.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *