kurczak w panierce leży na desce do krojenia

Dieta wysokobiałkowa, na jakie produkty warto postawić?

Chcesz przejść na dietę wysokobiałkową, ale nie wiesz, jakie produkty dostarczą Twojemu organizmowi odpowiednią ilość białka? Jakie artykuły spożywcze pozwolą Ci skomponować zrównoważoną dietę bogatą w białko? Podpowiemy Ci, co jeść na diecie wysokobiałkowej.

Mięso podstawowym źródłem białka

Najbardziej znanym produktem bogatym w białko jest mięso. Stanowi ono jedno z najczęściej wybieranych źródeł tego makroelementu. W diecie wysokobiałkowej warto postawić na mięso o niskiej zawartości tłuszczu, jednak nie należy ograniczać się tylko do jednego jego rodzaju. W ten sposób dieta będzie bardziej zróżnicowana.

Źródłem łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego jest pierś z kurczaka — to jeden z najpopularniejszych gatunków mięsa. Warto także postawić na pierś z indyka, polędwicę wieprzową i polędwicę wołową. Dobrym wyborem podczas diety wysokobiałkowej jest również szynka wieprzowa.

Ryby bogate w białko

W diecie bogatej w białko nie powinno zabraknąć też ryb. Najlepiej spożywać te świeże, ponieważ zawierają mniej soli, której nadmiar może powodować nadciśnienie tętnicze. Na jakie ryby warto postawić w diecie proteinowej? Do ryb bogatych w białko należą łosoś, mintaj, pstrąg, tuńczyk i dorsz. W mniejszych ilościach w trakcie diety wysokobiałkowej można jeść także wędzoną makrelę, tuńczyka w sosie własnym i wędzonego łososia.

Nabiał źródłem białka

Co jeść podczas stosowania diety wysokobiałkowej? Cennym źródłem białka jest nabiał. Warto wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Należą do nich chudy twaróg, jogurt typu greckiego, jogurt naturalny, serek wiejski, a także kefir i maślanka. W trakcie diety proteinowej dobrym rozwiązaniem jest spożywanie odtłuszczonego mleka. Produktem bogatym w białko są również jaja, dlatego nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie diety wysokobiałkowej.

Rośliny strączkowe bogate w białko

Podczas stosowania diety proteinowej należy także pamiętać o dostarczaniu organizmowi białka pochodzenia roślinnego. Dużo białka znajduje się zwłaszcza w roślinach strączkowych takich jak ciecierzyca, zielony groszek, biała i czerwona fasola, zielona i żółta fasolka szparagowa oraz soczewica. Stanowią one nie tylko cenne źródło białka, ale także można nimi zastąpić mięso, co jest dobrą informacją dla wegetarian i wegan, którzy chcieliby przejść na dietę wysokobiałkową.

Produkty z soi źródłem białka roślinnego

Produkty sojowe również zawierają sporo białka, dlatego warto na nie postawić zwłaszcza w przypadku rezygnacji z mięsa. Dobrym wyborem są takie artykuły spożywcze jak tofu, tempeh, parówki sojowe, jogurt sojowy czy też mleko sojowe.

Produkty zbożowe cennym źródłem białka

Sporo białka znajduje się także w produktach zbożowych, które można łączyć z innymi artykułami spożywczymi bogatymi w ten makroskładnik. Na jakie produkty zbożowe warto postawić podczas diety wysokobiałkowej? Dobrym wyborem są komosa ryżowa, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana i kaszą bulgur. Na śniadanie świetnie sprawdzą się płatki owsiane, z których można przyrządzić pyszną owsiankę z owocami.

W diecie wysokobiałkowej nie powinno zabraknąć produktów bogatych zarówno w białko pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. W ten sposób dieta proteinowa będzie bardziej zróżnicowana.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *