
Jakie są efekty diety wysokobiałkowej?
Dieta wysokobiałkowa może mieć zarówno pozytywne, jak i negatywne efekty. Stanowi okresowo zalecany sposób odżywania się sportowców i osób, które nie wyobrażają sobie życia bez uprawiania regularnej aktywności fizycznej. Sprawdź, jakie efekty może przynieść dieta wysokobiałkowa.
- Utrzymanie masy mięśniowej
- Zwiększenie uczucia sytości
- Podwyższone spalanie kalorii
- Zakwaszenie organizmu
- Choroby nerek i wątroby
- Podwyższenie poziomu cholesterolu we kwi i niedobór witamin
Utrzymanie masy mięśniowej
Głównym efektem diety proteinowej jest utrzymanie umięśnionej sylwetki i znacznie łatwiejsza ich rozbudowa. Białko stanowi podstawowy element budulcowy ludzkiego organizmu, dlatego uzasadnione jest stosowanie diety bogatej w białko w przypadku osób prowadzący bardzo aktywny tryb życia.
Zwiększenie uczucia sytości
Kolejnym pozytywnym efektem diety wysokobiałkowej jest podtrzymanie uczucia sytości przez dłuższy czas. To dosyć istotna kwestia zwłaszcza podczas korzystania z tego sposobu odżywania się w trakcie odchudzania. Dzięki temu zmniejsza się ochota na podjadanie między posiłkami, a dieta może przynieść bardziej zadowalające rezultaty.
Podwyższone spalanie kalorii
Zwolennicy diety wysokobiałkowej wskazują, że dieta bogata w białko wymaga większego wysiłku energetycznego podczas procesu trawienia. Co podnosi spalanie kalorii również po posiłku i przyczynia się do lepszej przemiany materii. Organizm musi wykorzystywać własne zapasy, a więc dochodzi do redukcji tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że termogeneza po posiłku o wysokiej zawartości białka jest raczej niewielka, a długie stosowanie diety wysokobiałkowej może przynieść więcej szkód niż korzyści.
Zakwaszenie organizmu
Jednym z negatywnych efektów diety wysokobiałkowej jest zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej. Wynika to z ograniczenia lub wyeliminowania ze spożywanych pokarmów węglowodanów, które są bogate w błonnik i przyczyniają się do perystaltyki jelit. Niedobór węglowodanów powoduje zaparcia, wzdęcia i może skutkować wystąpieniem stanów zapalnych końcowego odcinka układu pokarmowego. Zakwaszenie organizmu wpływa na uczucie nieustannego zmęczenia, senności i wystąpienie problemów z koncentracją. Efektem diety wysokobiałkowej jest również zwiększone ryzyko zachorowalności na osteoporozę, ponieważ zakwaszenie organizmu prowadzi do wydania z moczem wapnia i często jest powodem bólów mięśni i stawów.
Choroby nerek i wątroby
Efektem diety wysokobiałkowej jest duże obciążenie nerek i wątroby, które nie są w stanie poradzić sobie z nadmiarem toksycznych produktów przemiany materii. Brak węglowodanów w diecie sprawia, że organizm zaczyna zamieniać w energię tłuszcze i białka. Proces ten jest nazywany ketozą i często skutkuje pojawieniem się przykrego zapachu z ust, wynikającego z kwasicy metabolicznej.
Podwyższenie poziomu cholesterolu we kwi i niedobór witamin
Częste spożywanie odzwierzęcych produktów bogatych w białko prowadzi do podwyższenia we krwi cholesterolu, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia m.in. choroby wieńcowej, miażdżycy, zawału i udaru. Stosowanie diety wysokobiałkowej przez długi czas skutkuje również niedoborami witamin i minerałów.
Stosowanie diety proteinowej powinno odbywać się okresowo, by nie doprowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet poważnego uszczerbku na zdrowiu.
Skomentuj