Jakie skutki dla zdrowia może mieć nieprawidłowe przechowywanie żywności?

Nieprawidłowo przechowywana żywność może znacznie zaburzyć funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a także doprowadzić do przewlekłych chorób. Warto wiedzieć, jakie są skutki zatrucia pokarmowego, a także co zrobić, by uniknąć tych dolegliwości.

Nieświeże mięso największym zagrożeniem dla zdrowia

Nieprawidłowo przechowywane mięso może stać się bardzo groźnym wrogiem naszego organizmu. Zatrucie takim produktem często doprowadza do poważnego zakażenia całego układu pokarmowego. Może uszkodzić żołądek, jelito grube, a nawet doprowadzić do śmierci. Dlatego bardzo ważne jest, aby dbać o prawidłowe przechowywanie pokarmu.

Hurtownie i sklepy spożywcze powinny zaopatrzyć się w specjalne skrzynki do przechowywania i transportu żywności, na przykład te dostępne na https://www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-transportowe. Natomiast w naszych domach umyte mięso powinniśmy przełożyć do zakrytych plastikowych pojemników i wsadzić do lodówki nie dłużej niż na 3 dni.

Skutki nieprawidłowego przechowywania żywności

Źle przechowywane jedzenie staje się prawdziwą trucizną dla naszego organizmu. Zatrucie pokarmowe spowodowane spożyciem nieświeżej żywności najczęściej przejawia się uporczywymi bólami brzucha, gorączką, wymiotami, biegunką, wzdęciami i nagłym osłabieniem całego organizmu. Może także doprowadzić do poważniejszych powikłań. Na przykład spożycie zatrutego mięsa może być przyczyną czerwonki, toksoplazmozy czy innych groźnych chorób jelita grubego, które będą wymagać długotrwałego leczenia.

temat poboczny:  Jak leczyć boreliozę? Czym jest borelioza, jakie są jej objawy i sposób leczenia?

ból-brzucha-skutki-nieprawidłowego-przechowywania-żywności

Jak dbać o przechowywaną żywność?

Większość produktów spożywczych najlepiej jest przetrzymywać w lodówce, maksymalnie przez kilka dni. Ponadto, jeśli chcemy, aby zatrzymały swoją świeżość na dłużej, warto skorzystać z opakowań próżniowych, które wstrzymują dostęp do powietrza i uniemożliwiają szybki rozwój bakterii. Jeżeli nie mamy zamiaru zjeść produktów znajdujących się w naszej lodówce w najbliższym czasie, warto je zamrozić.

Na świeżość jedzenia ma wpływ także miejsce w lodówce, w którym je przechowujemy. Temperatura na górnych półkach jest nieco wyższa, dlatego powinny się tam znajdować takie produkty jak mleko, jogurty czy kefiry, które zawierają wiele dobrych bakterii wspomagających nasz układ odpornościowy. W środkowej części lodówki najlepiej trzymać żywność o krótkiej trwałości, na przykład twarożek, pokrojoną wędlinę czy zupę, którą ugotowaliśmy wcześniej. W dolnych szufladach temperatura wynosi nawet 10 stopni Celsjusza, a także jest wyższa wilgotność. Dlatego te miejsce idealnie sprawdzi się do przechowywania owoców i warzyw, na przykład truskawek, sałaty czy szczypiorku.

żywność-w-lodówce

Natomiast słoiki z przetworami, sosy i ketchup najlepiej trzymać na bocznych półkach lodówki. Nie możemy także zapomnieć o bezwzględnym przestrzeganiu daty ważności, która wyznacza maksymalny termin spożycia danego produktu.

temat poboczny:  Czym zajmuje się hepatolog, kiedy zgłosić się do poradni hepatologiczej?