Dlaczego warto jeść miód? Jak najlepiej jeść miód?
Miód ma wiele cennych wartości. Poprawia nasze samopoczucie, leczy, a do tego sprawia, że wyglądamy młodziej i piękniej. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i uspokajająco. A jak go stosować? I jak jeść miód, by nie utracił on swoich cennych wartości? Podpowiadamy.
Jakie są właściwości miodu?
Miód ma dwie podstawowe zalety – jest smaczny, a przy tym zdrowy. Wpływa korzystnie na wzrok i serce, dzięki acetylocholinie wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Osoby, które od dziecka piją na przeziębienie mleko z miodem, wiedzą, że ten produkt łagodzi również dolegliwości układu pokarmowego i oddechowego. Przeciwbakteryjne właściwości miodu opisuje blog zdrowakrowa.pl, podaje również witaminy zawarte w jego składzie.
Warto jednak wspomnieć, że miód posiada również właściwości uspokajające i przeciwzapalne. Stosuje się go przy wrzodach żołądka, biegunce czy schorzeniach wątroby. Miód jest również polecany osobom w depresji. Co ciekawe, miód przyspiesza gojenie się ran, a do tego zmniejsza formowanie się blizn. Jest również stosowany zewnętrznie przy oparzeniach czy bólach stawów.
Jak widać, miód jest świetnym, naturalnym lekarstwem, jednak nie wszyscy mogą go spożywać. Ten produkt powinno się odstawić w trakcie karmienia piersią, ponieważ jest silnym alergenem.
Jak najlepiej jeść miód?
Miód można jeść w różnych postaciach. Przy przeziębieniu najlepiej sprawdza się wspomniane już ciepłe mleko z miodem, niektórzy dodają do tej mieszanki również czosnek. Nie można także zapominać o ciepłych herbatkach z cytryną i miodem. Jednak w tym przypadku, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie takiego naparu. Miodu nie powinno się wrzucać do gorącej herbaty, ponieważ traci on wtedy swoje najcenniejsze wartości. Jeśli chcemy, aby rzeczywiście spełniał swoje zdrowotne funkcje, powinniśmy słodzić nim lekko przestudzoną herbatę. Miód można również jeść na śniadanie, w tym celu warto połączyć go z owsianką lub jogurtem naturalnym.
Jaki miód wybrać?
Miód pszczeli, dostępny jest w kilkunastu rodzajach, które różnią się od siebie smakiem i właściwościami. Dlatego wybierając miód, należy dopasować go do swoich upodobań smakowych i oczekiwanych efektów leczniczych. Przede wszystkim należy wybierać produkty pochodzące od lokalnych pszczelarzy, ponieważ miody kupowane w hipermarketach to przeważnie mieszanka różnych miodów o obniżonej jakości. A jaki rodzaj miodu warto wybrać?
Wiele osób uważa, że najlepszy jest miód spadziowy, bo jest najdroższy. Jednak to nie prawda, cena tego produktu wynika z tego, że występuje on najrzadziej i niewiele ma wspólnego z jego jakością. W sklepach możemy znaleźć również miód z lipy, który polecany jest osobom nerwowym. Dodatkowo ten rodzaj miodu wspomaga układ krążenia. Z kolei miód rzepakowy polecany jest osobom, mającym problemy z sercem, drogami żółciowymi czy wątrobą. Sprawdza się on również w leczeniu oparzeń.
Skomentuj