Mężczyzna, którego boli żołądek

Dieta przy wrzodach – jaką dietę wybrać gdy chorujesz na wrzody?

Wrzody żołądka to choroba, która najczęściej objawia się silnymi bólami brzucha, połączonymi z nudnościami, zgagą czy wymiotami. Choć obecnie istnieją skuteczne metody lecznicze dla tej dolegliwości, trzeba również przy tym wspomóc się odpowiednią dietą, która dodatkowo nas wesprze w leczeniu. Co powinno się jeść przy chorobie wrzodowej, a czego lepiej unikać?

Jak leczyć chorobę wrzodową?

Choroba wrzodowa wiąże się z nieprawidłowym działaniem przewodu pokarmowego, a konkretnie żołądka i dwunastnicy. W trakcie leczenia konieczna jest więc zmiana diety, która nie tylko nie będzie obciążała tych konkretnych organów, ale i wspomoże ich właściwe działanie. Dieta przy wrzodach powinna być łatwo- i lekkostrawna, a spożywane produkty oraz potrawy nie mogą drażnić żołądka, a wręcz neutralizować wydzielanie soku żołądkowego.

Z oczywistych względów wybór diety i trzymanie się jej nie jest łatwym zadaniem. Można podjąć się leczenia nawet w sanatorium i przy wsparciu profesjonalnych dietetyków: medicalsensus.pl/mikrobiotyka/dietetyka-medyczna/dieta-w-chorobie-wrzodowej.html, gdzie dobierze się dietę według indywidualnych potrzeb.

Czego nie powinno się jeść przy chorobie wrzodowej?

Najważniejszą zasadą jest, aby unikać produktów i potraw zwiększających produkcję soku żołądkowego, ponieważ to on jest odpowiedzialny za większość chorób związanych z żołądkiem. Zdecydowanie powinno się unikać więc potraw smażonych, marynowanych czy ostro przyprawionych (co za tym idzie, trzeba unikać jakichkolwiek ostrych przypraw). Sosy od duszonego mięsa, mocne wywary, skondensowane soki, alkohol, mocne kawy i herbaty, napoje gazowane także nie są tutaj wskazane.

Powinno się też unikać: grubych kasz, pieczywa razowego i żytniego, a z produktów mlecznych serów żółtych, pleśniowych i topionych, a także jaj gotowanych na twardo, sadzonych czy smażonych jajecznic. Tłuste mięsa i drób (kaczki, gęsi) także odpadają, w tym takie ryby jak łosoś, śledź czy sardynki. Zdecydowanie powinno się też unikać słodkości i słodkich przekąsek (chałwa, czekolada czy desery z orzechami, alkoholem, ciasta kruche, keksy, pączki, faworki, ciasta z kremem).

Kobieta i kwiat rumianku na brzuchu

Co należy jeść przy chorobie wrzodowej?

Lista produktów, których osoby z chorobą wrzodową powinny unikać jest długa, ale wbrew pozorom, nie oznacza to jednak, że nie ma się co jeść. Takie produkty zbożowe jak: pszenne i czerstwe pieczywo, mąka pszenna, sucharki, drobne kasze, płatki owsiane, ryż czy drobne makarony pszenne są jak najbardziej dozwolone. Z produktów mlecznych warto wymienić: mleko słodkie i zsiadłe, ser biały, śmietana półtłusta, serki homogenizowane. Jeżeli chodzi o jaja mogą być one gotowane na miękko lub jeżeli ktoś lubi jajecznicę – na parze, jajko sadzone, a także omlety.

Wśród mięs powinno dominować mięso chude jak cielęcina, wołowina czy kurczak i indyk. Z ryb warto sięgnąć po dorsza, leszcza i szczupaka. Chude wędliny także są dozwolone. Jeżeli chodzi o słodkie rzeczy – cukier, miód, galaretka, kisiel, budyń i dżemy są jak najbardziej wskazane. Z ciast można pozwolić sobie na drożdżowe, biszkopty oraz bezy.

Co można pić? Słabe herbaty, kakaa, kawy zbożowe z mlekiem, mleko, rozcieńczone soki i woda mineralna będą tutaj najlepszym wyborem.

O czym pamiętać przy diecie wrzodowej?

Przy chorobie wrzodowej nie tylko sama dieta jest istotne, to jest nie tylko wybór konkretnych produktów, które można lub nie można spożywać. Warto też pamiętać o tym, by jeść posiłki regularnie, najlepiej nie rzadziej niż co 3 godziny i w niewielkich porcjach. Poza tym nie powinno się też palić papierosów, ponieważ powoduje to wzmożone wydzielanie się soków żołądkowych. Odpowiednia temperatura posiłków także jest istotna i jedzenie nie powinno być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące. Dodatkowo istotne jest, by zadbać o higienę jamy ustnej, ponieważ zdarza się, że właśnie ona jest źródłem ponownego zakażenia.

Dokładnych wytycznych odnośnie prawidłowej diety warto jednak szukać u specjalisty, który nie tylko wymieni dokładnie wszystkie produkty które można i nie można spożywać, ale i przygotuje przykładowe propozycje posiłków.