pieczarki

Zdrowa uprawa pieczarek. Co jest ważne, gdy uprawiasz pieczarki?

Coraz więcej z nas decyduje się samodzielne hodowanie zdrowych, ekologicznie nawożonych warzyw. Na balkonach oraz działkach rosną: marchewki, buraczki, sałata, bób, szpinak… A co z domową hodowlą pieczarek? To łatwiejsze niż się wydaje!

Jak hodować pieczarki w domu?

Pieczarki są mało wymagającymi w hodowli warzywami, grzybami. Optymalną temperaturą do ich uprawy jest 10 – 20°C. Bardzo ważne jest podłoże pod uprawę pieczarki, sprawdzonego producenta Kania pozwoli na uzyskanie wysokich plonów w krótkim czasie. Często stosowanym rozwiązaniem są foliowe tunele do ich uprawy, które znacząco usprawniają dbanie o grzybnię. Podłoże można także umieścić w skrzyniach albo na stelażach. W sieci znaleźć można grunt do uprawy z wszczepioną grzybnią, którą należy osłonić dokładnie ziemią, lub bez niej – wtedy konieczne jest samodzielne wsianie. Po wsianiu grzybni uprawa na obydwóch rodzajach podłoża się nie różni. Gdy temperatura w pomieszczeniu lub na dworze jest wyższa niż wskazana, można zmniejszyć ją, zraszając posadzkę zimną wodą. Należy także pamiętać o regularnym nawilżaniu powierzchni podłoża 2 razy dziennie. Po kilku dniach widoczna będzie rozwijająca się grzybnia (może przypominać pleśń, ale uprawy nie należy wyrzucać!). Po kolejnych kilku dniach zauważyć można małe grzyby, które gotowe będą do zbioru po upływie kolejnych kilku dni. Bardzo trudno określić konkretnie czas rozwoju grzybów, ponieważ zależy to od wielu czynników, jednak cały proces hodowli pieczarek trwa około 20 dni. Warto wiedzieć, że jedno podłoże może dać plony nawet siedmiokrotnie.

Jakie zalety ma domowa hodowla pieczarek?

Choć wciąż mało popularna, samodzielna uprawa pierzarek ma szereg zalet. Pierwsza z nich to możliwość jedzenia świeżych, pełnych wartości odżywczych grzybów. Więcej na temat ich wpływu na zdrowie znajduje się poniżej. Ponadto warto podkreślić, że domowa uprawa pieczarek jest bardzo prosta, dlatego może przynieść wiele satysfakcji nawet niedoświadczonym pieczarkarzom. Świetnie sprawdzi się także jako „obiekt naukowy” dla dzieci, które będą mogły obserwować wzrost grzybów. Warto podkreślić, ze pieczarki mogą być hodowane przez cały rok np. w piwnicy czy garażu, ponieważ nie potrzebują dostępu do światła słonecznego. Można także posadzić je w ogródku czy na działce. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie, ponieważ z jednego zarodnika można stworzyć całą uprawę. Ponadto ich zbiór jest bardzo prosty.

Jaki jest wpływ na zdrowie domowych pieczarek?

Pieczarki to powszechnie serwowane w naszych domach grzyby. Wykorzystujemy je w wielu przepisach – zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ posiadają bardzo dużo beta-glukanów oraz witamin z grupy B. Domowe pieczarki stanowią dobre źródło witaminy C i D, a także: lektyny, tyrozynazy, polisacharydów oraz kwasu linolowego. Dzięki zawartości wyżej wymienionych składników pieczarki mają wpływ na niwelowanie złego cholesterolu, a także zachowanie optymalnego poziomu glukozy we krwi. Pieczarki wpływają na zmniejszenie ryzyka nowotworów oraz mają działanie przeciwutleniające, wspierające działanie układu krążenia, a także przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Warto podkreślić, że pieczarki działają antystresowo, dzięki poprawie pracy układu nerwowego. Wspierają mikroflorę jelit. Ponadto należy podkreślić, że są to warzywa niskokaloryczne, ponieważ w 90-95% składają się z wody. Spożywanie pieczarek z własnej hodowli sprawia, że ma się pewność co do jedzenia pełnowartościowego warzywa bez dodatku zbędnych nawozów czy oprysków, które mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *